ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΚΕΔΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Αγαπητοί φίλοι,

Κοινοποιούμε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που έστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης & Διασκέδασης - ΠΑΣΚΕΔΙ, το υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο του οποίου απευθύνεται πλέον ευθύβολα και ατομικά στους πνευματικούς δημιουργούς.

Κρίνουμε ότι η προσβολή αυτή απέναντι σε σας ατομικά, απέναντι στην  καλλιτεχνική σας υπόσταση, στα  πνευματικά  σας δικαιώματα, στην καλλιτεχνική και επαγγελματική σας αξιοπρέπεια και στη συμβολή σας στον πολιτισμό, δεν πρέπει να μείνει αναπάντηση και χωρίς δημόσια καταγγελία, επώνυμα, από τον καθένα από εσάς.

Η  κλιμάκωση της διαχρονικής πολεμικής των χρηστών  απέναντι  στα πνευματικά δικαιώματα  έχει ξεπεράσει  τα  όρια του αξιοπρεπούς διαλόγου.

Παρακαλούμε για τη δική σας συμβολή στην περαιτέρω κοινοποίησή του Δελτίου Τύπου σε συναδέλφους σας δημιουργούς, που  τυχόν δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε προσωπικά σας blogs, κ.α  καθώς και σε φιλικά ΜΜΕ.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ (ΠΑΣΚΕΔΙ)
Χειμάρρας 30, 546 43 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ: 2310 932420, 932473, 932481 - Fax: 2310 932431 - Κιν.: 6983161473
www.paskedi.gr - e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Θεσσαλονίκη 16/04/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύριοι Δημιουργοί, ο κλάδος της Εστίασης σας αποκαλεί ΄΄κτηματομεσίτες΄΄ και τα τραγούδια σας  είναι ΄΄απαγορευμένα΄΄ στα μαγαζιά μας.

Κύριοι δημιουργοί, παίζετε κρυφτούλι πίσω από την λέξη και έννοια ‘'πολιτισμός'', αν και πολύ καλά γνωρίζετε πως σαν έννοια υπάρχει στις ψυχές των Ελλήνων, σαν λέξη όμως καταργήθηκε, γιατί πουλήθηκε και μέσα σ' αυτό το παζάρι συμμετείχατε κύριοι πολιτισμικοί Δημιουργοί, μιας και δεν αντισταθήκατε, αν και μπορούσατε, μα αναλώνατε τον χρόνο σας, σε συστάσεις ‘'εισπρακτικών εταιριών'' και εκφοβιστικές ιδέες.
Ποιος σας είπε ότι σεις είστε ‘'πνευματικοί Δημιουργοί'';

Αυτοβαπτισθήκατε. ‘'Κτηματομεσίτες'' είστε, όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες, που δεν έχουν όμως τα δικά σας προνόμια, που αποκτήσατε με την ‘'επωνυμία'', που ο Ελληνικός Λαός σας χάρισε απλόχερα. ‘'Κτηματομεσίτες''  και μάλιστα ‘'κακής πάστας'', διότι του μεσίτη αν του σφραγιστεί επιταγή πελάτη, καταφεύγει το πολύ σε διαταγή πληρωμής, ενώ σείς απευθείας στον Εισαγγελέα για ‘'προσωποκράτηση''.
‘'Κτηματομεσίτες''  είστε, αφού πουλάτε τα έργα σας, στις ταβέρνες, στα καφέ και στα σουβλατζίδικα, με το m2 παραχωρώντας μάλιστα και τιμολόγιο στους χρήστες.

Προκειμένου να εισπράξετε ‘'πνευματικά δικαιώματα'', τσαλαπατάτε τα ‘'ανθρώπινα''. Πως θα ακούγονται τα έργα σας αν δεν παίζονται από αυτούς που κυνηγάτε ανελέητα; Μήπως οι δημιουργοί θα γίνετε και τελάληδες-τραγουδιστές στους δρόμους;

Άραγε αν δημιουργούσατε εκκλησιαστικούς Ύμνους, πόσο θα πήγαινε το κερί στις εκκλησίες; Αν γράφατε και κάλαντα, πόσα δικαιώματα θα ζητούσατε από τα κέρδη των πιτσιρικάδων;

Πνευματικός Δημιουργός, είναι αυτός που δεν ζητά, αλλά μόνο προσφέρει. Έχετε εσείς καμιά σχέση με αυτό; Κάποιοι από εσάς, συνθέτες, επέλεξαν αυτό το επάγγελμα και αμοίβονται πλουσιοπάροχα. Είναι τα ‘'πρώτα ονόματα''. Κάποιοι άλλοι, ‘'δεύτερα και τρίτα ονόματα'', κάνουν και δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν. Η στιχουργική δεν είναι τέχνη, αλλά ‘'χάρισμα'', πλην ορισμένων που την έκαναν τέχνη, ‘'πρώτα ονόματα'' και αμοίβονται πλουσιοπάροχα γι' αυτό, εδώ και χρόνια. Οι υπόλοιποι ‘'δεύτερα και τρίτα'' ονόματα, είχαν και συνεχίζουν να έχουν δεύτερη και τρίτη δουλειά κι αν κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν τώρα από τα ‘'δικαιώματα της εισπρακτικής εταιρίας Πνευματικών Δικαιωμάτων που τους εκπροσωπεί'', τότε θα πρέπει να ήταν ‘'άσωτοι'' ή ‘'τεμπέληδες'' στον πρότερο βίο τους, χωρίς να φέρει καμία ευθύνη γι' αυτό ο Ελληνικός Λαός. Τα ‘'πρώτα'' ονόματα των τραγουδιστών, γνωρίζουμε όλοι πόση μερίδα του λέοντος παίρνουν, τα δε ‘'δεύτερα, τρίτα και τέταρτα'' ας πρόσεχαν να γίνουν ‘'πρώτα''. Δεν φταίμε εμείς γι' αυτό και πρέπει τώρα να τους πληρώνουμε για 150 χρόνια συνεχόμενα (80 Μ.Ο. η κανονική ζωή τους και 70 η μετά θάνατον). Το ίδιο ισχύει και για τους μουσικούς, μα και τις δισκογραφικές εταιρίες.

Γιατί σεις, οι νεοέλληνες ‘'Δημιουργοί'', αν δεν σας ‘'πληρώσει'' κάποιος χρήστης κάποια από τα τραγούδια σας, δια Νόμου θεωρείται ‘'κλέφτης'' και ‘'απατεώνας'' ποινικού δικαίου και τιμωρείται γι' αυτό από την σημερινή Ελληνική νομοθεσία, ενώ τα κόκκαλα του Διονύσιου Σολωμού, ‘'τρίζουν'' από υπερηφάνεια, όταν οι ίδιοι ‘'κλέφτες και απατεώνες'', απαγγέλλουν τον Ύμνο του, χωρίς κανείς να τους ζητά χρήματα; Σεις νοιώσατε ποτέ υπερηφάνεια; Κι αν ναι, σίγουρα επειδή σας αναγνωρίζουν στον δρόμο και σας χειροκροτούν ή σας κοιτάζουν με θαυμασμό. Ποιοι; Ο λαός. Από πού σας έμαθε ο λαός; Από τα ραδιόφωνα, την τηλεόραση, τις ταβέρνες, τα μπαρ, τις καφετέριες.... Δηλαδή, από όλους αυτούς που κυνηγάτε εδώ και χρόνια να τους πάρετε κι άλλα χρήματα κι όσοι δεν έχουν να σας δώσουν τους στερείτε το δικαίωμα του επιχειρείν, με τον φόβο της Αστυνομίας.

Αχάριστοι ‘'Δημιουργοί''. Να συστήσουν τότε κι όλοι αυτοί ένα Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Διαφημιστικών δικαιωμάτων και όπου ακούγονται τραγούδια που εκπροσωπούνται από εσάς, να εισπράττονται διαφημιστικά δικαιώματα και να διανέμονται τα κέρδη σε όσους δεν σας παίζουν. Να δούμε τότε από πού θα ακούγεστε για να γίνετε γνωστοί. Μάθετε επίσης, πως εμείς, αντέχουμε την ‘'ανωνυμία'', γιατί χρόνια με αυτήν ζούμε, σεις όμως τότε, από μόνοι σας θα παρακαλάτε να καταργηθεί ο 2121/93, για να γίνετε όλοι ‘'Σολωμοί''. Για την ώρα πάντως τον ‘'σολωμό'' τον έχετε μόνο στα ... τραπέζια σας.

Με την παράκληση να δημοσιοποιηθεί στα μέσα που διαθέτετε

Ηλίας Καλιώρας
Γεν. Γραμματέας ΠΑΣΚΕΔΙ

 
Επικαιροποίηση εξελίξεων στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

creative industries.jpg

 

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, από το 2014 έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της "Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς".

-   Οι πρώτες δηλώσεις των ανωτέρω οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ ανησυχητικές για τις αναφερθείσες δυο κατηγορίες δικαιωμάτων.

Κινητοποιήθηκαν άμεσα και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μας GESAC, σε συνεργασία με Ενώσεις άλλων κατηγοριών δικαιωμάτων, οι επί μέρους Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ, SACEM, GEMA κλπ) και οι ίδιοι οι δημιουργοί ατομικά, αποστέλλοντας σχετικές επιστολές στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Έγιναν κοινές συσκέψεις μεταξύ αντιπροσώπων διαφόρων κατηγοριών δικαιούχων και ακολούθησαν συνεχείς προσωπικές και έγγραφες ενημερώσεις με Ευρωβουλευτές και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και μέσω FORUM.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα μέλη μας που, αντιλαμβανόμενα τους κινδύνους, έστειλαν προσωπικές επιστολές διαμαρτυρίας σε Έλληνες Ευρωβουλευτές, είχαν προσωπικές επαφές μαζί τους και επίσης ανάρτησαν τις διαμαρτυρίες τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολίων: https://juliareda.eu/2015/02/copyright-update-creators-what-is-your-opinion/

Ως αποτέλεσμα της μαζικής κινητοποίησης και διαμαρτυριών όλων των κατηγοριών δικαιούχων, η σημερινή εικόνα είναι η εξής꞉                                    

1)  Εκσυγχρονισμός Νομοθεσίας Πνευματικών - Συγγενικών Δικαιωμάτων

    α) Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Έχει περιορίσει τα θέματα στα οποία θέλει να παρέμβει Νομοθετικά, συγκεκριμένα θέλει να ρυθμίσει:

-     Τη φορητότητα και διασυνοριακή προσβασιμότητα στο διαδικτυακό  περιεχόμενο (π.χ. μουσική)

-     Διαδικασίες ανεύρεσης κειμένων και δεδομένων

-     Εξαιρέσεις για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς

-     Εφαρμογή της Συμφωνίας Μαρακές για διευκόλυνση προσβασιμότητας στο διαδικτυακό περιεχόμενο σε τυφλούς.

Το θέμα ‘Ιδιωτικό Αντίγραφο' και τα περιεχόμενα που δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες, (user generated content), π.χ. YouTube, Dailymotion, SoundCloud κλπ.  δεν θα τα θίξει η Επιτροπή.

Η σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε στις 25 Μαρτίου και θα παρουσιάσει τις θέσεις της στις 6 Μαΐου, ενώ το τελικό κείμενο θα υποβληθεί στην Ευρωβουλή προς ψήφιση τον Οκτώβριο.

    β) Ευρωκοινοβούλιο

Σε διαμετρικά αντίθετη θέση από την Επιτροπή βρίσκονται οι προτάσεις της Εισηγήτριας της Νομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, κας Reda, του Κόμματος των Πειρατών.

Προτείνει ριζική αλλαγή του Νομοθετικού πλαισίου της Οδηγίας 2001/29, με μείωση της Προστασίας των Δικαιωμάτων,

Συγκεκριμένα προτείνει꞉

-     Μείωση χρόνου προστασίας των δικαιωμάτων από 70 σε 50 χρόνια

-     Κατάργηση οιασδήποτε μορφής εδαφικότητας για τις αδειοδοτήσεις

-     Διεύρυνση εννοίας και σκοπού των υπαρχουσών εξαιρέσεων, δηλ. χρήσεων που δεν χρειάζονται άδεια από τον δικαιούχο.

-     Επιβολή νέων επιπλέον εξαιρέσεων

-     Υποχρεωτική εφαρμογή όλων των παλαιών και νέων προτεινομένων εξαιρέσεων

-    Κατάργηση υποχρέωσης καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ποσού ή αποζημίωσης στους δικαιούχους, σε περίπτωση χρήσεων που θα εμπίπτουν   στις εξαιρέσεις.

Η Συνομοσπονδία μας GESAC και οι επί μέρους Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ, GEMA, SACEM κλπ.) μαζί με τις Ενώσεις Παραγωγών Ο/Α έργων, την IFPI,  Ενώσεις Εκδοτών IMPALA, ICMP κλπ., εξακολουθούν να ενημερώνουν και να επεξηγούν στους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αντιταχθούν και να μην υιοθετήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο τις ανωτέρω καταστροφικές προτάσεις της κας Reda.

Να σημειωθεί ότι λόγω αυτών των κινητοποιήσεων, Ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή, 556 προτάσεις τροπολογίας στο κείμενο της κας Reda, στην πλειοψηφία τους υπέρ μας, οι λιγότερες εναντίον.

2)  "Μεταφορά αξίας στο διαδίκτυο"

Όλοι οι δικαιούχοι της Ευρώπης σήμερα διαμαρτύρονται για τα ελάχιστα έως μηδαμινά δικαιώματα που μπορούν να εισπράξουν από διαμεσολαβητές παρόχους υπηρεσιών του Διαδικτύου, ενώ οι τελευταίοι καρπούνται τεράστια έσοδα.

Είναι γνωστή η επιχειρηματολογία των διαμεσολαβούντων παρόχων, για να αποφεύγουν την καταβολή δικαιωμάτων꞉ επικαλούνται ότι παρέχουν απλώς τεχνική διαμεσολάβηση, και όχι περιεχόμενο (μουσική κλπ.) και επομένως ότι καλύπτονται από τις εξαιρέσεις περί άσυλου (safe harbor) άρθρα 12 - 15  της Οδηγίας για το "Ηλεκτρονικό Εμπόριο".

Η προτεινόμενη λύση από τους δικαιούχους είναι η εφαρμογή δυαδικού συστήματος δηλαδή:

  • Υποχρέωση των διαμεσολαβητών παρόχων υπηρεσιών π.χ. YouTube κλπ., να λαμβάνουν την προηγούμενη άδεια των δικαιούχων με καταβολή δικαιωμάτων

και

  • Υποχρέωση των υπηρεσιών όπως μηχανήματα αναζήτησης και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, να καταβάλλουν τουλάχιστον αποζημίωση στους δικαιούχους, εφόσον η διαδικασία αδειοδότησης δεν είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμη.

Ο αγώνας συνεχίζεται και θα σας τηρούμε ενήμερους για τις εξελίξεις. 

 

 

 

 
<< Αρχική < Προηγ. 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 57 - 58 από 690

Print Page Bookmark Steficon Facebook