ΑΡΧΙΚΗ arrow ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ - ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Πνευματικό δικαίωμα


Δικαιούχοι : Δημιουργοί και δικαιούχοι πνευματικών έργων.
Νομική προστασία : Ποινικές κυρώσεις και αστική προστασία σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ν.2121/1993 σε συνδυασμό με πρόσφορες διατάξεις του ποινικού και αστικού κώδικα.
Διεθνής προστασία : Το πνευματικό δικαίωμα προστατεύεται σε 200 περίπου χώρες, η πλειοψηφία των οποίων εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΑΕΠΙ.
Δικαίωμα είσπραξης από δημόσια εκτέλεση: Το πνευματικό δικαίωμα εισπράττεται από οπουδήποτε εκτελείται δημόσια ένα πνευματικό έργο ( π.χ. μουσική), είτε αυτό εκτελείται ζωντανά είτε με οποιοδήποτε μηχανικό μέσο.
Παροχή άδειας: Με βάση τους όρους προστασίας του πνευματικού δικαιώματος, ο χρήστης ενός πνευματικού έργου υποχρεούται να ζητήσει την προηγούμενη άδεια για τη χρήση αυτή από το δημιουργό ή τους δημιουργούς του ή το νόμιμο εκπρόσωπό του (π.χ. ΑΕΠΙ).
Αξία του πνευματικού δικαιώματος: Την αξία του πνευματικού δικαιώματος καθορίζει ο ίδιος ο δημιουργός ή ο δικαιούχος του, διότι το πνευματικό δικαίωμα είναι απόλυτο.

 

Συγγενικό δικαίωμα


Δικαιούχοι : Οι φωνογραφικές εταιρείες (παραγωγοί φορέων ήχου), οι μουσικοί και οι τραγουδιστές.
Νομική προστασία: Ο νόμος προβλέπει αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες χρήστες, αλλά δε δίνει στους δικαιούχους το δικαίωμα να προβούν σε απαγόρευση της χρήσης του ηχογραφημένου έργου, αφού το δικαίωμα αυτό έχει αποκλειστικά ο δημιουργός και δικαιούχος του πνευματικού έργου.
Διεθνής προστασία : Το συγγενικό δικαίωμα προστατεύεται σε 70 μόνο χώρες, όσες έχουν δηλαδή προσυπογράψει τη διεθνή σύμβαση της Ρώμης. Χαρακτηριστική είναι η απουσία των ΗΠΑ από τη λίστα των χωρών στις οποίες προστατεύονται τα συγγενικά δικαιώματα.
Δικαίωμα είσπραξης από δημόσια εκτέλεση: Το συγγενικό δικαίωμα με βάση το νόμο εισπράττεται:
Α) Μόνον από χώρους που μεταδίδουν ηχογραφημένα μουσικά έργα (όχι από χώρους που φιλοξενούν μουσικές παραστάσεις με ζωντανή εκτέλεση των έργων).
Β) Μόνον για τα ρεπερτόρια που έχουν προστασία στην χώρα τους (το Αμερικανικό π.χ. ρεπερτόριο δεν προστατεύεται).
Παροχή άδειας : Ο δικαιούχος συγγενικού δεν έχει δικαίωμα να δώσει άδεια για τη χρήση των έργων. Την άδεια δίνει μόνο ο δημιουργός τους. Ο δικαιούχος συγγενικού δικαιώματος έχει δικαίωμα μόνον να απαιτήσει από τους χρήστες του ηχογραφήματος εύλογη αμοιβή.
Αξία του συγγενικού δικαιώματος : Σε αντίθεση με το πνευματικό δικαίωμα, όπου η αξία του καθορίζεται από το δημιουργό, η εύλογη αμοιβή του δικαιούχου συγγενικού δικαιώματος καθορίζεται από την εφαρμοζόμενη διεθνή πρακτική, προσαρμασμένη στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας.

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 4 - 4 από 6

Print Page Bookmark Steficon Facebook