ΑΡΧΙΚΗ arrow ΤΟΜΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της ΑΕΠΙ δημιουργήθηκε το 1994 και με τη βοήθεια ειδικών μουσικολόγων και εκπαιδευμένων ερευνητών της Ελληνικής μουσικής ξεκίνησε την καταγραφή, συλλογή, ταξινόμηση και διάσωση όλων των ελληνικών μουσικών έργων που έχουν εκδοθεί από το 1896 (που έχει καταγραφεί η πρώτη ηχογράφηση ελληνικού τραγουδιού στην Αμερική) μέχρι και σήμερα. Γι'αυτό συγκεντρώνει στοιχεία για τα πρόσωπα της ελληνικής δισκογραφίας (στιχουργοί, συνθέτες, ερμηνευτές, οργανοπαίχτες, ηχολήπτες, εκδότες κ.α.), συλλέγει και ταξινομεί δίσκους 78, 45 και 33 στροφών, ψηφιακούς δίσκους[cd], παρτιτούρες μουσικά βιβλία και περιοδικά, δημοσιεύματα, βιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό υλικό κ.α.

Η δημιουργία του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής αποτελεί μια πολιτιστική και ιστορική αναγκαιότητα για την ΑΕΠΙ. Αξιοποιώντας τις πληροφορίες που εξ αντικειμένου έχει συγκεντρώσει γύρω από την Ελληνική μουσική στα 87 και πλέον χρόνια λειτουργίας της και προσθέτοντας νέες πληροφορίες δημιουργεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ακριβή τεκμηρίωση των μουσικών έργων αλλά και για την έγκυρη επίλυση τυχόν διαφορών ανάμεσα στα μέλη της. Επιπλέον είναι μοναδική πηγή πληροφορίας στην Ελλάδα με αυτό το εύρος στοιχείων όσον αφορά τα δισκογραφημένα Ελληνικά μουσικά έργα. Απευθύνεται σε ερευνητές, σπουδαστές, καλλιτέχνες, παραγωγούς ή απλούς ακροατές και φίλους της ελληνικής μουσικής που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το συγκεντρωμένο υλικό.  

 

Η υποστήριξη για την εξέλιξη του Αρχείου αυτού αποτελεί ένα από τα βασικότερα έργα που έχει εκπονήσει τα τελευταία χρόνια η ΑΕΠΙ στοχεύοντας στην γνωστοποίηση της ιστορίας, αλλά και του πλούτου της Ελληνικής μουσικής και έξω από τα σύνορα της χώρας (είναι μέλος του IASA- International Association of Sound and Audiovisual Archives).

Στόχος του Αρχείου είναι η ψηφιοποίηση  του υπάρχοντος υλικού, εργασία που ήδη έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διαρκής εμπλουτισμός του με ηχογραφήματα, συνεντεύξεις, βιβλία, παρτιτούρες, φωτογραφίες κ.α.
Τέλος, η γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση σε αυτό το ψηφιοποιημένο υλικό με πολλές επιλογές και συνδυασμούς αναζήτησης (π.χ. με συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή, τίτλο τραγουδιού, τίτλο ηχογραφήματος, δισκογραφική εταιρεία κ.α.)   θα αποτελέσει ένα εργαλείο που θα βοηθήσει όσους αναζητούν πληροφορίες γύρω από την ελληνική μουσική.

 Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

1.              Δίσκους 78 και 45 στροφών: 15.000

2.              Ηχογραφήματα (LP, Cd, κασσέτες): 32.000

3.              Ψηφιοποιημένα τραγούδια σε DAT από 45 και 78 στροφές: 17.000

4.              Τραγούδια για τα οποία έχουμε ηλεκτρονικά καταγεγραμμένο στίχο: 60.000

5.              Φωτογραφίες-slides-αρνητικά: 6.500

6.              Εκπομπές με συνεντεύξεις και δραστηριότητες Ελλήνων καλλιτεχνών σε βιντεοταινίες: 4.500

7.              Τραγούδια που υπάρχουν σε παρτιτούρες: 5.500

8.              Βιβλία: 1.300

9.              Ψηφιοποιημένα CD: 2.000

10.           Μεγάλη συλλογή από δημοσιεύματα στον Τύπο, άρθρα, συνεντεύξεις και στοιχεία για την ελληνική μουσική   και τους καλλιτέχνες της

  Σε ότι αφορά τα ηχογραφήματα, γίνεται προσπάθεια να συμπληρώνουμε τα εξής στοιχεία:

1.              Ημερομηνία ηχογράφησης και έκδοσης

2.              Τόπο ηχογράφησης (Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Αθήνα κ.α.)

3.              Εταιρεία παραγωγής

4.              Ονόματα ερμηνευτών - μουσικών 

5.              Ρυθμό του τραγουδιού (ζεϊμπέκικο, χασάπικο κ.α.)

6.              Τίτλο της ταινίας που περιέχει το τραγούδι κ.α.

 

 

Print Page Bookmark Steficon Facebook