ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ CISAC ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 2008
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ CISAC ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - CISAC

ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ -ΜΕΛΗ ΤΗΣ CISAC ΤΟ 2008

 

2008:  Μια δύσκολη χρονιά για τα πνευματικά δικαιώματα με ορισμένες καλές στιγμές

  

Στα 7,035  δισ. ευρώ  ανήλθαν τα δικαιώματα που εισέπραξαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης-μέλη της CISAC το 2008, σημειώνοντας πτώση 1,5% σε σχέση με τα δικαιώματα που εισπράχθηκαν το 2007.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 71% των εισπραχθέντων δικαιωμάτων προέρχεται από δικαιώματα που καταβλήθηκαν για τη δημόσια εκτέλεση έργων.

 

cisac_13

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα εισπραχθέντα δικαιώματα  παγκοσμίως, για το 2008, σε αριθμούς:

  • Συνολικές εισπράξεις  το 2008 από 222 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης μέλη της CISAC:  7,035 δισεκατομμύρια Ευρώ 
  • -1,5%  πτώση από το 2007
  • Το 64% των δικαιωμάτων (4,51 δισεκατομμύρια Ευρώ),  εισπράχθηκε στην Ευρώπη
  • Το 71% των δικαιωμάτων (4,97 δισεκατομμύρια Ευρώ) προήλθαν από τη Δημόσια Εκτέλεση των έργων
  • Το 87% των δικαιωμάτων (6,12 δισεκατομμύρια Ευρώ) αφορά στο μουσικό ρεπερτόριο, ενώ  οι εισπράξεις για το μη μουσικό ρεπερτόριο σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο 11%


cisac_14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα παραπάνω συμπεράσματα αναδεικνύονται στην οικονομική έρευνα για τα πνευματικά δικαιώματα  που εισπράχθηκαν παγκοσμίως το 2008, έρευνα την οποία πραγματοποίησε η CISAC με βάση τα οικονομικά στοιχεία που της έστειλαν οι 222 εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας -μέλη της. 

Οι αριθμοί που δημοσιεύονται στην έρευνα αντανακλούν την οικονομική πραγματικότητα για τα πνευματικά δικαιώματα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης και τις κυρίαρχες τάσεις  που επικρατούν διεθνώς  για τα ρεπερτόρια και τις κατηγορίες δικαιωμάτων.

Το 2008 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τους δημιουργούς σε όλον τον κόσμο καθώς η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στα δικαιώματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έδειξε να «φρενάρει» το 2008. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση το 2008 δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μία καταστροφική χρονιά, για τους εξής λόγους:

-         Τα δικαιώματα το 2008 ξεπέρασαν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά το 2007

-         Παρά την οικονομική κρίση στην αγορά, η πτώση στις συνολικές εισπράξεις δικαιωμάτων συγκρατήθηκε  μόλις σε  1,5%

-         Αν υπήρχε ισοτιμία στην αξία του Ευρώ το 2007 και το 2008, οι εισπράξεις θα παρουσίαζαν μικρή άνοδο, επομένως τα συγκεκριμένα ποσά θα πρέπει να θεωρηθούν περισσότερο ως ένδειξη σταθεροποίησης παρά ως δείκτης καθαρής πτώσης στις εισπράξεις.

-         Δεν παρουσιάστηκε πτώση σε όλες τις περιοχές του κόσμου

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

 

Περιοχές

Η Ευρώπη με 64% και η Β. Αμερική με 19% εξακολουθούν να είναι οι πρώτες περιοχές στις εισπράξεις δικαιωμάτων, παρά τη μικρή πτώση τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, οι περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού, της Λατινικής Αμερικής, ακόμα και της Αφρικής, κατέγραψαν μικρή άνοδο στις εισπράξεις δικαιωμάτων.

 

 

cisac_15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορίες δικαιωμάτων

Η πτώση (-12%) στα μηχανικά δικαιώματα αντανακλά την πτώση στις πωλήσεις ηχογραφημάτων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δισκογραφική αγορά.  Στον αντίποδα, τα δικαιώματα  για τους δημιουργούς από τη δημόσια εκτέλεση έργων, συνέχισαν να αυξάνονται (+2,3% σε σχέση με το 2007) φθάνοντας συνολικά σχεδόν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και εκπροσωπώντας το 71%  των εισπραχθέντων δικαιωμάτων.

Ο φόβος ότι τα δικαιώματα για το ιδιωτικό αντίγραφο θα σημείωναν επίσης πτώση επαληθεύτηκε ενώ τα έσοδα από την ψηφιακή χρήση  των έργων χαρακτηρίζονται ως συμβολική και ανεπαρκή  αποζημίωση για τους δημιουργούς.

Η επέκταση των συμβάσεων αδειοδότησης που αφορούν σε νέες χρήσεις πνευματικών έργων και η καλύτερη εδαφική κάλυψη συνεισέφεραν στην αύξηση των δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης και εξακολουθούν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τη CISAC και τα μέλη της.

 

Cisac_20

 

 

 

 

 

Ρεπερτόρια

Το μουσικό ρεπερτόριο εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στα εισπραχθέντα δικαιώματα, καθώς εκπροσωπεί το 87% των εισπραχθέντων δικαιωμάτων, ενώ τα μη μουσικά ρεπερτόρια παρουσίασαν ανοδική πορεία με πολύ σημαντικούς ρυθμούς.

Αναλυτικότερα, τα δικαιώματα από τα οπτικοακουστικά έργα  παρουσίασαν αύξηση 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 400 εκατ. Ευρώ, φθάνοντας τα 415 εκατομμύρια ευρώ. Τα οπτικοακουστικά έργα  εξακολουθούν να αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο ρεπερτόριο στις εισπράξεις δικαιωμάτων μετά το μουσικό. Παρουσιάζοντας τον ίδιο εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης και το ρεπερτόριο που αφορά στα έργα εικαστικών τεχνών, κατέγραψε  εισπράξεις ορόσημο το 2008, ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια ευρώ, φθάνοντας στα 104.882 εκατομμύρια ευρώ.

 

cisac_21

 

 

 

Εισπράξεις ανά γεωγραφική περιοχή

Η Β. Αμερική και η Δυτική Ευρώπη , οι περιοχές με τις μεγαλύτερες εισπράξεις δικαιωμάτων, παρουσίασαν πτώση το 2008.

Παρά το γεγονός ότι η Β. Αμερική ήταν η περιοχή που συνεισέφερε περισσότερο στην ανοδική πορεία των δικαιωμάτων το 2007 , η κατάσταση αυτή αντιστράφηκε το 2008, με την περιοχή αυτή να σημειώνει πτώση 5.2% στις εισπράξεις δικαιωμάτων.

Η Δυτική Ευρώπη, η πρώτη περιοχή σε εισπράξεις δικαιωμάτων παγκοσμίως, επίσης έχασε έδαφος παρουσιάζοντας πτώση 3.2% στις εισπράξεις. Παρόμοια εικόνα καταγράφηκε και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η άνοδος στα δικαιώματα ήταν μόλις 2.1%, τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2007.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί η εξαιρετική απόδοση της Βόρειας Ευρώπης η οποία, χάρις στη Δανία, σημείωσε άνοδο 7.2%. Επιπλέον, η Δανία ήταν η χώρα με τις υψηλότερες εισπράξεις ανά κεφαλή πληθυσμού στον κόσμο, φθάνοντας το 2008  στο επίπεδο ρεκόρ των 24 Ευρώ/άτομο. Την πρώτη τριάδα με τις μεγαλύτερες εισπράξεις ανά κεφαλή συμπληρώνουν η Ελβετία και η Γαλλία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση παγκοσμίως στις εισπράξεις δικαιωμάτων ανά κεφαλή πληθυσμού, μπροστά από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Κροατία, το Ισραήλ, η Αργεντινή, το Χονγκ - Κονγκ, κ.α. Στις θέσεις μπροστά από την Ελλάδα βρίσκονται η Αυστραλία (20η), η Ιαπωνία (18η), ο Καναδάς(16η) και τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μόνο 38 χώρες στον κόσμο παρουσιάζουν τιμή στις εισπράξεις δικαιωμάτων ανά κεφαλή που ξεπερνά το 1 ευρώ, με συνέπεια  ο παγκόσμιος μέσος όρος να είναι μόλις μεγαλύτερος από τη μονάδα (1.34). Υπήρξε, βέβαια, σταθεροποίηση μεταξύ 2007 και 2008, στα ποσά που καταβλήθηκαν ανά κεφαλή πληθυσμού, ωστόσο δε σημειώθηκε καμία περαιτέρω αύξηση...

 

 

cisac_41

 

 

Print Page Bookmark Steficon Facebook