ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΚΕΔΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΚΕΔΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Αγαπητοί φίλοι,

Κοινοποιούμε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που έστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης & Διασκέδασης - ΠΑΣΚΕΔΙ, το υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο του οποίου απευθύνεται πλέον ευθύβολα και ατομικά στους πνευματικούς δημιουργούς.

Κρίνουμε ότι η προσβολή αυτή απέναντι σε σας ατομικά, απέναντι στην  καλλιτεχνική σας υπόσταση, στα  πνευματικά  σας δικαιώματα, στην καλλιτεχνική και επαγγελματική σας αξιοπρέπεια και στη συμβολή σας στον πολιτισμό, δεν πρέπει να μείνει αναπάντηση και χωρίς δημόσια καταγγελία, επώνυμα, από τον καθένα από εσάς.

Η  κλιμάκωση της διαχρονικής πολεμικής των χρηστών  απέναντι  στα πνευματικά δικαιώματα  έχει ξεπεράσει  τα  όρια του αξιοπρεπούς διαλόγου.

Παρακαλούμε για τη δική σας συμβολή στην περαιτέρω κοινοποίησή του Δελτίου Τύπου σε συναδέλφους σας δημιουργούς, που  τυχόν δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε προσωπικά σας blogs, κ.α  καθώς και σε φιλικά ΜΜΕ.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ (ΠΑΣΚΕΔΙ)
Χειμάρρας 30, 546 43 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ: 2310 932420, 932473, 932481 - Fax: 2310 932431 - Κιν.: 6983161473
www.paskedi.gr - e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Θεσσαλονίκη 16/04/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύριοι Δημιουργοί, ο κλάδος της Εστίασης σας αποκαλεί ΄΄κτηματομεσίτες΄΄ και τα τραγούδια σας  είναι ΄΄απαγορευμένα΄΄ στα μαγαζιά μας.

Κύριοι δημιουργοί, παίζετε κρυφτούλι πίσω από την λέξη και έννοια ‘'πολιτισμός'', αν και πολύ καλά γνωρίζετε πως σαν έννοια υπάρχει στις ψυχές των Ελλήνων, σαν λέξη όμως καταργήθηκε, γιατί πουλήθηκε και μέσα σ' αυτό το παζάρι συμμετείχατε κύριοι πολιτισμικοί Δημιουργοί, μιας και δεν αντισταθήκατε, αν και μπορούσατε, μα αναλώνατε τον χρόνο σας, σε συστάσεις ‘'εισπρακτικών εταιριών'' και εκφοβιστικές ιδέες.
Ποιος σας είπε ότι σεις είστε ‘'πνευματικοί Δημιουργοί'';

Αυτοβαπτισθήκατε. ‘'Κτηματομεσίτες'' είστε, όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες, που δεν έχουν όμως τα δικά σας προνόμια, που αποκτήσατε με την ‘'επωνυμία'', που ο Ελληνικός Λαός σας χάρισε απλόχερα. ‘'Κτηματομεσίτες''  και μάλιστα ‘'κακής πάστας'', διότι του μεσίτη αν του σφραγιστεί επιταγή πελάτη, καταφεύγει το πολύ σε διαταγή πληρωμής, ενώ σείς απευθείας στον Εισαγγελέα για ‘'προσωποκράτηση''.
‘'Κτηματομεσίτες''  είστε, αφού πουλάτε τα έργα σας, στις ταβέρνες, στα καφέ και στα σουβλατζίδικα, με το m2 παραχωρώντας μάλιστα και τιμολόγιο στους χρήστες.

Προκειμένου να εισπράξετε ‘'πνευματικά δικαιώματα'', τσαλαπατάτε τα ‘'ανθρώπινα''. Πως θα ακούγονται τα έργα σας αν δεν παίζονται από αυτούς που κυνηγάτε ανελέητα; Μήπως οι δημιουργοί θα γίνετε και τελάληδες-τραγουδιστές στους δρόμους;

Άραγε αν δημιουργούσατε εκκλησιαστικούς Ύμνους, πόσο θα πήγαινε το κερί στις εκκλησίες; Αν γράφατε και κάλαντα, πόσα δικαιώματα θα ζητούσατε από τα κέρδη των πιτσιρικάδων;

Πνευματικός Δημιουργός, είναι αυτός που δεν ζητά, αλλά μόνο προσφέρει. Έχετε εσείς καμιά σχέση με αυτό; Κάποιοι από εσάς, συνθέτες, επέλεξαν αυτό το επάγγελμα και αμοίβονται πλουσιοπάροχα. Είναι τα ‘'πρώτα ονόματα''. Κάποιοι άλλοι, ‘'δεύτερα και τρίτα ονόματα'', κάνουν και δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν. Η στιχουργική δεν είναι τέχνη, αλλά ‘'χάρισμα'', πλην ορισμένων που την έκαναν τέχνη, ‘'πρώτα ονόματα'' και αμοίβονται πλουσιοπάροχα γι' αυτό, εδώ και χρόνια. Οι υπόλοιποι ‘'δεύτερα και τρίτα'' ονόματα, είχαν και συνεχίζουν να έχουν δεύτερη και τρίτη δουλειά κι αν κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν τώρα από τα ‘'δικαιώματα της εισπρακτικής εταιρίας Πνευματικών Δικαιωμάτων που τους εκπροσωπεί'', τότε θα πρέπει να ήταν ‘'άσωτοι'' ή ‘'τεμπέληδες'' στον πρότερο βίο τους, χωρίς να φέρει καμία ευθύνη γι' αυτό ο Ελληνικός Λαός. Τα ‘'πρώτα'' ονόματα των τραγουδιστών, γνωρίζουμε όλοι πόση μερίδα του λέοντος παίρνουν, τα δε ‘'δεύτερα, τρίτα και τέταρτα'' ας πρόσεχαν να γίνουν ‘'πρώτα''. Δεν φταίμε εμείς γι' αυτό και πρέπει τώρα να τους πληρώνουμε για 150 χρόνια συνεχόμενα (80 Μ.Ο. η κανονική ζωή τους και 70 η μετά θάνατον). Το ίδιο ισχύει και για τους μουσικούς, μα και τις δισκογραφικές εταιρίες.

Γιατί σεις, οι νεοέλληνες ‘'Δημιουργοί'', αν δεν σας ‘'πληρώσει'' κάποιος χρήστης κάποια από τα τραγούδια σας, δια Νόμου θεωρείται ‘'κλέφτης'' και ‘'απατεώνας'' ποινικού δικαίου και τιμωρείται γι' αυτό από την σημερινή Ελληνική νομοθεσία, ενώ τα κόκκαλα του Διονύσιου Σολωμού, ‘'τρίζουν'' από υπερηφάνεια, όταν οι ίδιοι ‘'κλέφτες και απατεώνες'', απαγγέλλουν τον Ύμνο του, χωρίς κανείς να τους ζητά χρήματα; Σεις νοιώσατε ποτέ υπερηφάνεια; Κι αν ναι, σίγουρα επειδή σας αναγνωρίζουν στον δρόμο και σας χειροκροτούν ή σας κοιτάζουν με θαυμασμό. Ποιοι; Ο λαός. Από πού σας έμαθε ο λαός; Από τα ραδιόφωνα, την τηλεόραση, τις ταβέρνες, τα μπαρ, τις καφετέριες.... Δηλαδή, από όλους αυτούς που κυνηγάτε εδώ και χρόνια να τους πάρετε κι άλλα χρήματα κι όσοι δεν έχουν να σας δώσουν τους στερείτε το δικαίωμα του επιχειρείν, με τον φόβο της Αστυνομίας.

Αχάριστοι ‘'Δημιουργοί''. Να συστήσουν τότε κι όλοι αυτοί ένα Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Διαφημιστικών δικαιωμάτων και όπου ακούγονται τραγούδια που εκπροσωπούνται από εσάς, να εισπράττονται διαφημιστικά δικαιώματα και να διανέμονται τα κέρδη σε όσους δεν σας παίζουν. Να δούμε τότε από πού θα ακούγεστε για να γίνετε γνωστοί. Μάθετε επίσης, πως εμείς, αντέχουμε την ‘'ανωνυμία'', γιατί χρόνια με αυτήν ζούμε, σεις όμως τότε, από μόνοι σας θα παρακαλάτε να καταργηθεί ο 2121/93, για να γίνετε όλοι ‘'Σολωμοί''. Για την ώρα πάντως τον ‘'σολωμό'' τον έχετε μόνο στα ... τραπέζια σας.

Με την παράκληση να δημοσιοποιηθεί στα μέσα που διαθέτετε

Ηλίας Καλιώρας
Γεν. Γραμματέας ΠΑΣΚΕΔΙ

 

Print Page Bookmark Steficon Facebook