ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Η Ευρώπη βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των ψηφιακών κολοσσών
Η Ευρώπη βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των ψηφιακών κολοσσών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016  το λεγόμενο «Copyright package», ένα πακέτο με νομοθετικές προτάσεις για τα πνευματικά δικαιώματα, με σημείο αναφοράς τις ψηφιακές πλατφόρμες, που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη  παρέχοντας πρόσβαση σε πολιτιστικά και δημιουργικά έργα. Από τα κέρδη αυτά, οι δημιουργοί  των έργων  δεν λαμβάνουν  τίποτα ή στην καλύτερη περίπτωση μια πολύ πενιχρή αμοιβή. Αυτή η μεταφορά της αξίας βλάπτει σοβαρά τους δημιουργούς, υπονομεύει την ευρωπαϊκή πολιτιστική δημιουργικότητα και ποικιλομορφία και δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις νόμιμες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στο «Πακέτο Copyright"  περιέχεται μια νέα πρόταση Οδηγίας για τα  πνευματικά δικαιώματα στην ενιαία ψηφιακή αγορά, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της μεταφοράς της αξίας στο διαδίκτυο. Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για πρώτη φορά αναγνωρίζει  ότι  δημιουργείται στρέβλωση της αγοράς από τη χρήση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας από μεσάζοντες στο επιγραμμικό περιβάλλον χωρίς την αντίστοιχη αμοιβή των δημιουργών, ως αποτέλεσμα  της μεταφοράς της αξίας . Η νέα πρόταση της ΕΕ αναγνωρίζει το ρόλο και τις υποχρεώσεις των επιγραμμικών  υπηρεσιών στην ψηφιακή αγορά και ζητά να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των δημιουργικών έργων.

Η κίνηση αυτή από την ΕΕ έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την πλευρά των δημιουργών καθώς  γίνεται ένα πρώτο βήμα  για να καταστεί σαφές στις ψηφιακές υπηρεσίες ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν ως προς την απόδοση της δίκαιης αμοιβής, έτσι ώστε να μπορεί να σταματήσει η περαιτέρω στρέβλωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς δημιουργικού περιεχομένου.

H CISAC, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εταιρειών Συγγραφέων και Συνθετών -  στην σχετική  επίσημη ανακοίνωσή της αναγνωρίζει ότι το "Πακέτο Copyright" αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης για τους δημιουργούς στην ψηφιακή αγορά.  

Ο Γενικός Διευθυντής της CISAC Gadi Oron σχολίασε: «Η Ευρώπη στέλνει στην παγκόσμια κοινότητα των δημιουργών έκκληση για επείγουσα δράση για να εξασφαλίσει μια πιο δίκαιη ψηφιακή αγορά. Η πρόταση αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται πρόσθετα βήματα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ότι οι  δημιουργοί θα λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή και θα αποτραπεί η κατάχρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου από μεσάζοντες στο επιγραμμικό περιβάλλον. Ελπίζουμε ότι  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα αναλάβουν  σημαντική δράση προς ένα καλύτερο μέλλον για τους δημιουργούς στην ψηφιακή αγορά.»

Ο Πρόεδρος της  CISAC  συνθέτης  Jean-Michel Jarre δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταβάλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στις μαζικές φωνές των δημιουργών που ζητούν υποστήριξη  για να αντιμετωπίσουν  την άδικη κατάσταση στη σημερινή ψηφιακή αγορά, όπου οι μεγάλοι παίκτες, χρησιμοποιώντας τα έργα των δημιουργών  καρπώνονται τεράστια έσοδα χωρίς να δίνουν στους δημιουργούς την αμοιβή που τους αντιστοιχεί. Στην Ευρώπη και  με δεδομένο τα τεράστια αποθέματα δημιουργικού ταλέντου που διαθέτει, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα φέρουν την ευθύνη για την προστασία της δημιουργικής κοινότητας και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις νέες γενιές δημιουργών.»

Και η GESAC η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Συγγραφέων-Συνθετών, χαιρέτησε με ανακοίνωσή της τη θετική αυτή εξέλιξη για τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο Christophe Depreter, Πρόεδρος της GESAC, δήλωσε ότι «η ελευθερία της έκφρασης των δημιουργών μπορεί να υπάρξει μόνο αν υπάρχει ελευθερία να δημιουργούν και να αμείβονται δίκαια. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε σαφείς κανόνες σχετικά με τη νόμιμη διάθεση των πολιτιστικών έργων στις ψηφιακές πλατφόρμες, προκειμένου να επιτραπεί στους καταναλωτές να απολαμβάνουν ελεύθερα  τα έργα,  σεβόμενοι  όμως την ακεραιότητα και την αξία τους.»

Η Γενική  Διευθύντρια της GESAC, Véronique Desbrosses,  πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ  ώστε να προάγουμε περαιτέρω  την ενθαρρυντική πρόταση της Επιτροπής. Είμαι βέβαιη ότι οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε ότι αναζητούμε να αποκτήσουμε πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις ψηφιακές  πλατφόρμες και καινοτομίες, ώστε να  έχουμε έναν ακμαίο δημιουργικό τομέα, και  παράλληλα μεγαλύτερη ποικιλομορφία και προσβασιμότητα για τους καταναλωτές. Αυτό το μήνυμα, άλλωστε  έστειλαν,  μέσα στο καλοκαίρι, περισσότεροι από 22.000 δημιουργοί , από όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς, σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Ευελπιστούμε ότι οι Ευρωβουλευτές και τα Κράτη μέλη θα το λάβουν σοβαρά υπόψη  τους και θα εργαστούν για την επίτευξη αυτού του κοινού σκοπού."

Η GESAC υπογραμμίζει επίσης ότι  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πακέτο για τα πνευματικά δικαιώματα αναγνωρίζει ότι η συλλογική διαχείριση είναι η πλέον  αποτελεσματική και επιτυχημένη λύση για τη μαζική πρόσβαση σε πολιτιστικό περιεχόμενο από  το ευρύ κοινό.

 

Print Page Bookmark Steficon Facebook