ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Προς την Υπουργό Πολιτισμού

 

κυρία Λυδία Κονιόρδου

                                               

                                   

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2016

 

 

Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση οι δημιουργοί μουσικής είδαν ότι το νέο πρόσωπο που αναλαμβάνει τα ηνία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ένας άνθρωπος με πολύχρονη και αποδεδειγμένη προσφορά και παρουσία στον χώρο του πολιτισμού.

Μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και τις ευχές μας για επιτυχία στο έργο σας, ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας παρακινούμενοι από το ισχυρό μήνυμα που στείλατε ότι «ο πολιτισμός είναι η αιχμή της χώρας μας».

Κυρία Υπουργέ,

Τη χρονιά που πέρασε οι δημιουργοί μουσικής - πέρα από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει ανελέητα και τον κλάδο της μουσικής δημιουργίας τα τελευταία χρόνια - ήρθαμε αντιμέτωποι με τις προσπάθειες διαφόρων συμφερόντων να αποδυναμώσουν το Ελληνικό μουσικό ρεπερτόριο και τα δικαιώματά μας. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που πρόκειται να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 26/2014, επιχειρήθηκε να συμπεριληφθεί μία σειρά αντισυνταγματικών και αντικοινοτικών διατάξεων, που δεν είχαν σχέση με το περιεχόμενο της εν λόγω Οδηγίας. Αντίθετα, οι διατάξεις αυτές, σε μεγάλο βαθμό, αποσκοπούσαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των χρηστών μουσικής προκειμένου αυτοί να απαλλαγούν από τη νόμιμη υποχρέωσή τους για καταβολή της προβλεπόμενης από τον νόμο αμοιβής για τη χρήση και εκμετάλλευση των έργων μας στις επιχειρήσεις τους.

Μετά τη δική μας σθεναρή αντίδραση ως δημιουργών και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης που μας εκπροσωπούν, ορισμένες από τις διατάξεις αυτές έχουν αφαιρεθεί, ωστόσο στο νέο νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο απερχόμενος Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς στη Συνέντευξη Τύπου στις 13/10/2016, υπάρχουν σημεία που χρειάζονται πιο προσεκτική και ξεκάθαρη διατύπωση, ώστε να διασφαλιστούν τα πνευματικά μας δικαιώματα έναντι των μεθοδεύσεων των χρηστών μουσικής.

Διευκρινίζουμε ότι δεν επιθυμούμε τίποτε άλλο εκτός από την αυτούσια εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Για το σκοπό αυτό θα θέλαμε να ζητήσουμε συνάντηση αντιπροσωπείας δημιουργών μαζί σας, ώστε να σας ενημερώσουμε από κοντά τόσο για το επίμαχο ζήτημα του επικείμενου νομοσχεδίου όσο και για άλλα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας, σας εκφράζουμε και πάλι τις θερμές ευχές μας για επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και είμαστε στη διάθεσή σας να στηρίξουμε την προσπάθειά σας για μια ουσιαστική πολιτιστική αναγέννηση, μέσα από την οποία θα υπάρξει ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.

 

Δείτε εδώ τους δημιουργούς μουσικών έργων και κληρονόμους, που υποστηρίζουν τα αιτήματα της άνω επιστολής  (μέχρι 21/11/2016)

 

Επιπλέον, συνεχίζονται οι γραπτές και τηλεφωνικές επικοινωνίες από πλευράς των δημιουργών  που ενημερώνουν ότι προσυπογράφουν την επιστολή. Για οποιαδήποτε θέμα σχετικά με τον κατάλογο των ονομάτων, επικοινωνήστε με το Τμήμα Μελών της ΑΕΠΙ, members@aepi.gr


 

 

Print Page Bookmark Steficon Facebook